preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveti Petar Orehovec

Login
Tražilica
Pribor za likovnu kulturu

 

5. a/b/c temepre, kist, paleta, krpica, čašica
6.a/b

Dovršavamo lutke

Škare, igla, konac, ljepilo

7.a/b

škare i ljepilo, 

olovka i ravnalo

FASCIKL A3 FORMATA

8.a/b

Škare i ljepilo

olovka, bojice ili uljani pastel 

zadatak na Classroomu (istraživanje odjeće)

FASCIKL A3 FORMATA

 

Jelovnik u školskoj kuhinji

Svi u školi, svi pri stolu 6

Projekt "Kaj naš moderni"

 

Virtualna priredba 

 

Vozni red autobusa 2021./2022.

 

Hrvatski jezični portal

Sigurnost prilikom potresa

Blog projekta S.O.S.

Blog projekta Erasmus+

"Mali novinari danas -

odgovorni digitalni građani

sutra"

Blog projekta Erasmus+

Bontončić

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 8. 2017.

Ukupno: 402365
Ovaj mjesec: 4592
Ovaj tjedan: 949
Danas: 16
Raspored zvona

 

 

PRIJE PODNE

1. 08.00 - 08.40

2. 08.45- 09.25

3. 09.35 - 10.15

4. 10.25 - 11.05

5. 11.10 - 11.50

6. 11.55 - 12.35

7. 12.40 - 13.20

 

POSLIJE PODNE

0. 12.30 - 13.10

1. 13.15 - 13.55

2. 14.00 - 14.40

3. 14.50 - 15.30

4. 15.40 - 16.20

5. 16.25- 17.05

6. 17.10 - 17.50

 

 

Preporučamo vam

Kako upropastiti ljetne praznike - Simone Elkeles

To je vjerojatno najbolja knjiga koju sam ikada pročitala. Ne sliči knjigama za lektiru, a i sam naslov me privukao da je pročitam. Šesnaestogodišnja djevojka Amy živi sa svojom majkom, dok je otac tj. "DS" (kako ga ona zove) uopće ne posjećuje. Kad je odjednom pozove u Izreael misli kako ide u središte ratne zone. Ni, ipak  stekne prijatelje, zavoli oca, a i pronađe novu ljubav….

/Ana-Marija Ferenčak/

 

Jurnjava na motoru

Uz naslovnu priču Jurnjava na motoru u   ovoj knjizi potraži i slijedeće pripovijetke  Škakljiv konjić, Strpljijivi Fabijan, Na leđima delfina i drama Breza. 

Za Jurnjavu na motoru, autora Slavka Kolara, inspirirala je istinska zgoda jednog rođaka koji je igrajući se, upalio motor i vozio se Gospićem dok mu nije nestalo benzina.

 

Djevojčica iz Afganistana - Deborah Ellis

Djevojčica Parvana  više od  godinu dana nije izišla iz malenog stana u polurazrušenoj zgradi. Ne smije u školu, niti vidjeti svoje prijateljice. 

Ipak,  ova afganistanska djevojčica nalazi način kako  pomoći sebi i svojoj obitelji u ratom opustošenom Afganistanu, u kojem stranka talibana zločinom proglasila čak i to kad žena proizvodi zvuk kad hoda.  Da bi prehranila svoju obitelj Parvana postaje dječak, koji će za dobrobit obitelj  čak iskapati i   ljudske kosti iz grobova.

 Što je još sve doživjela ova hrabra djevojčica , možeš  doznati i ti  pročitaš li ovu, po mom mišljenju, vrlo zanimljivu knjigu autorice Deborah Ellis.  

/Mihaela Galaš, 7.c/

 

Zagonetno pismo

Uzbudljiv roman, Zlatka Krilića - majstora krimića za djecu, opisuje kako je dječak Kištra razotkriva  slučaj pljačke  svoga stana. Pljačka se odvija na sličan način kao i niz ostalih kojima prethodi dobivanje pisma. Uz detektivski posao Kištra je i zaljubljen, pa je u ovom romanu važan lik i jedna Marina, zatim Višnja zvana Trešnja, Anđelak  i još niz zanimljivih likova. Oni i će vas uvesti u svoj svijet djece zaposlenih roditelja koja često borave sama u stanovima, pa su velik dio vremena prepuštena sama sebe.

 

Sve zbog jednog dječaka - Nick Hornby

U ovoj zanimljivoj knjizi doznajte kako se isprepleću životi dvanaestogodišnjeg Marcusa, dječaka razvedenih roditelja i  tridesetšestogodišnjeg Willa, poludozrelog  "klinaca" s pozamašnim godišnjim prihodom naslijeđenim od oca.  Sve kreće kad Will zaključi da je najbolje "upucavat  se razvedenim komadima s djecom", a Marcus odluči naći surogat oca i ujedno dobru partiju za mamu.

 

Koko i duhovi - Ivan Kušan

Vjerujete li  u duhove? U ovoj napetoj detektivskoj priči doznajte zašto duhovi žele otjerati Koka i njegovu obitelj i kako Koko, uz pomoć starih i novih prijatelja, rješava ovu zagonetku prije odraslih. Roman "Koko i duhovi" lani je pretočen  u dosad najgledaniji hrvatski dječji film, no knjiga će vam biti uzbudljiva i u slučaju ako ste ga gledali  film, jer film i knjiga nisu u potpunosti isti. Provjeri u čemu su razlike.

 

Slikovnice 

 

Plavi otok

Poučna priča o kradljivcima koralja i dječacima Leu i Tomiju, otkrit će vam što su to prirodna bogatstva mora i kako se prema njima treba ponašati.

 

Cvjetna ulica

Građani Merlingrada imaju velike probleme s prometnom gužvom.  Saznajete kako su riješili taj problem i kako je nastala Cvjetna ulica.

 

 Poklon za Tina

Kad mali Tin proguta bateriju svoje igračke, njegov prijatelj Tomi za poklon mu odluči napravit igračku i to drugačiju igračku, koja mu neće moći nauditi. Saznaj kakva je to igračka bila, možda i ti dobiješ ideju da napraviš svoju igračku.

 

Uh, kako prži

Lisica Lila, Tom, Maks i vatrogasci pomoći će vam da doznate kako dolazi do klimatskih promjena koje štete našem planetu Zemlji.  U slikovnici doznaj i kakve veze tim problemom imaju automobili.

 

 

Preporuke za knjigu  "Zaljubljen do ušiju" 

Knjiga "Zaljubljen do ušiju" autora Mire Gavrana najviše mi se svidjela zato što opisuje život dječaka moje dobi s problemima koji ponekad muče i mene. Ustvari, najviše mi se svidjelo čitati o njegovim ljubavnim problemima jer sam i sam u fazi kad su mi se počele sviđati djevojčice i ne znam kako da im se približim.

No, iz ove knjige sam naučio da pažnju djevojčica ne možemo pridobiti negativnim ponašanjem. Na primjer Mario je mislio da će pažnju svoje simpatije Lane privući ako počne dobivati loše ocjene. I tako se odličan učenik Mario pretvorio u najgoreg učenika u razredu. Na kraju je shvatio da se i on Lani sviđao, ali kad je bio dobar učenik.

Jedna od tema knjige su i problemi u obitelji. Konkretno, alkoholizam majke i preljubi oca. Iz knjige sam naučio i da se i takvi ozbiljni i rekli bi teški problemi mogu ipak riješiti ukoliko ih ne skrivamo, nego  o njima razgovaramo  i trudimo ih se riješiti.

Neću vam ipak otkriti rasplet knjige, no vjerujte mi bila mi je jako zanimljiva pa sam je uspio pročitati za četiri dana iako nisam baš neki brzi čitač.

autor: Petar Srbljinović 6. a

 

 

 

Knjiga "Zaljubljen do ušiju"  je i tužna, ali i smiješna.

Najsmješnija mi je bila situacija kad se Mario pravio da nema pojma kad su ga pitali učitelji iz matematike i geografije, samo da bi privukao Laninu pažnju.

Tužno mi je bilo kad je Marijeva  mama saznala da tata ima ljubavnicu.

Čitajući  pismo koje je Mario napisao Lani, jednostavno sam se topila od ljubavi, i razmišljala kako bi meni bilo da ja dobijem neko ljubavno pismo.

autor: Ivana Bratić 6.a

 

Dnevnik Anne Frank 

Štefica Pažur, 8.a u svojim  zapažanjima o knjizi "Dnevnik Anne Frank" između ostalog  napisala je: 

Iz  knjige "Dnevnik Anne Frank" saznala sam puno o tome kako je Židovima bilo za vrijeme nacističkog režima. Taj period kasnije je nazvan Holokaust. Evo kako Ana svojim riječima opisuje kako je bilo biti Židov u Nizozemskoj od 1940. godine.

 

Citat 1. 

Nakon svibnja 1940. naglo je nestalo dobrih vremena: najprije rat, a onda kapitulacija iza koje je slijedio dolazak Nijemaca i onda su odista počele patnje nas Židova. Antižidovski proglasi hitno su slijedili jedan iza drugoga; Židovi moraju nositi žutu zvijezdu, moraju predati bicikle, potjerani su iz vlakova, zabranjeno im je voziti auto, dopušteno im je kupanje od 3 do 5 sati, moraju biti u kući do 8 sati, nakon toga sata ne smiju biti ni u vlastitom vrtu. Ne smiju na javna mjesta, ne smiju posjećivati kršćane, Židovi moraju ići u židovske škole.

 

Citat 2

S tim ljudima Gestapo postupa bez trunke obzirnosti, trpaju ih u kamione za stoku i šalju ih u židovski logor Westbork u Dranteu. U Westborku je strašno: samo jedna prostorija za pranje stotinu ljudi, ni izdaleka dovoljno nužnika. Nema odvojenih odjeljenja. Muškarci, žene i djeca svi spavaju zajedno. Zbog toga je smrtnost strahovita. Bijeg je nemoguć; većini u logoru obrijane su glave, a mnoge i židovska vanjština obilježava kao zatvorenike.

 

Citat 3.

Bezbroj prijatelja i poznanika doživjelo je strahovitu sudbinu. Večer za večeri tutnje zeleni i sivi vojni kamioni. Nijemci zvone na svakim vratima ispitujući ima li u kući Židova Ako ih ima cijela obitelj mora otići. Ako nikoga ne nađu odlaze u slijedeću kuću. Nitko nema prilike izmaknuti se ako se ne sakrije u sklonište.

 

 

++++++++++++

Dojmovi o knjizi  "Dnevnik Anne Frank"

"Dnevnik Anne Frank" jako mi se svidio. Ne samo iz jednog, nego iz više razloga. Dnevnik piše tinejdžerica mojih godina. Iako su njezini dnevnički zapisi događaju u vrijeme Drugog svjetskog rata i Anna u nekim dijelovima dnevnika piše o nehumanom odnosu prema Židovima, ona piše i o brojnim temama koje su mi vrlo zanimljive i bliske, u kojima sam pronašla samu sebe. To su između ostalog teme oko nerazumijevanja u svojoj obitelji.  Anna dosta  piše  o svojim odonosima sa starijom sestrom. I ja sama imam starijeg brata pa je mogu razumjeti.

Jedna od njezinih tema je i ljubav kojoja joj se dogodila za vrijeme skrivanja u Tajnom skloništu. Ne mogu zamisliti da živim život kakav su Anna  i njena obitelj proživljavala dvije godine. Sudeći, po onom što je Anna napisala njima je bilo jako teško.Pokušavam zamisliti život samo 24 sata između četiri zida. Velika je trauma živjeti zatvoren, bez prijatelja, zabave i druženja. Ja imam mnogo prijatelja i dosta vremena provodim s njima i ne mogu si zamisliti žviot bez prijatelja. Anna je bila bez prijatelja baš u vrijeme kada ih je najviše trebala zato se ona povjeravala dnevniku, zamišljajući da se obraća svojoj prijateljici Kitty.

Anna u svom dnevniku svjedoči i o ratnim događanjima i izuzetno teškom položaju Židova  u vrijeme Holokausta, ali i o dobrim ljudima koji su njoj i njezinoj obitelji pomagali za vrijeme rata. Dosta se Židova uz pomoć takvih dobrih ljudi uspjelo spasiti i preživjeti rat. Nažalost Anna nije imala tu sreću da preživi rat i umire 4. kolovoza.

Žao mi je što Anna nije uspjela preživjeti. Mislim da bi mi se knjiga svidjela još više da je Anna preživjela rat i da dnevnik ima sretan završetak. Nadam se da se takvi užasi kao što je bio Holokaust u Drugom Svjetskom ratu više nikada u budućnosti neće ponoviti.

/Draženka Blagaj, 8.b/

 

 

++++++++++++++ 

Veronika Puškar, 4. razred

Meni se knjiga "Pipi Duga Čarapa"  sviđa zato: 

  1. jer je Pipi vrlo neobična djevojčica
  2. jer je knjiga jako zabavna i smiješna.

To je najbolja knjiga koju sam čitala.

 

Katarina Pofuk, 4. razred

 

"Pipi Duga Čarapa" je stvarno zanimljiva knjiga. Sviđa mi se zato jer je jako maštovita. Puno događaja nema veze sa stvarnošću. Pipi je vrlo čudna djevojčica u pozitivnom smislu. Voljela bih poprimiti neke od njenih osobina, posebno hrabrost.

 

 

++++++++++++++ 

 

Twist na bazenu

 

 

Alkohol, ljubav, krađa tri su ključne riječi ove knjige koju ćete vrlo brzo pročitati kad je otvorite. Zašto? Jer je ova knjiga socijalne tematike, puna dinamičnih zapleta, i različitih životnih situacija isprepletenih oko glavnog lika dječaka Ade, kojemu život komplicira njegov otac alkoholičar. Ipak, unatoč problemima s ocem, od čijih batina neprestano strepi, te postaje uznemiren čim se približava kući Ado ima i drugi život. Dobar je učenik, druži se s svojom klapom i doživljava svoju prvu ljubav. Njegova je princeza Darling Lili, a prvi je poljubac s njom imao je okus malina.

 

 

 

 

 Zanimljivo je napomenuti da je knjiga, prema riječima autora Jadrnaka Bitenca, utemeljena na njegovom djetinjstvu. Dakle, postoji i Darling Lili i njegova brat Danko i polusestra Nataša, a pisac je unatoč obiteljskim problemima našao svoj put i nije krenuo tragom svoj oca alkoholičara.

 

 

 

 

Potražite ovu zanimljivu knjigu u našoj knjižnici, uživite se u čitanje, a usput ćete saznati i tko su bili Beatlesi i još štošta drugo.

 

/Stojanka Lesički/

 

 

 

 +++++++++++++

 

Preporuka  "Pokajnik"

 

 

 

Knjiga "Pokajnik" sviđa mi se zato što me podsjeća na priču iz mog života. Glavni likovi su dječak Ivan i Duje koje se doselio u njegovo selo. Knjiga me  je toliko zaokupila da sam je čitala 6 sati, bez jela, pića i bez pauze. Na kraju knjige sam zaplakala jer me dirnula u srce. Nakon što sam zaklopila knjigu razmislila sam o svom ponašanju i mislim da sam se promijenila i popravila. Ispričala sam se u školi svima koje sam povrijedila i sad više nisam ona stara, sad sam nova, drugačija i mislim bolja prema svima. Knjige utječu na čovjeka, barem se u mom primjeru to potvrdilo.

Pokajnik mi je do sada najbolja knjiga koju sam pročitala. Pročitajte je i vi, sigurna sam da će promijeniti i vas, kao što je i mene.

/Ivana Bratić, 6. a/

 

 

 

 

preskoči na navigaciju