Erasmus KA121 BRZA I ODRŽIVA MODA

by | ruj 29, 2024

Ova rubrike mrežna stranice škole  ostvarena je  uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajališta njenih autora i Komisija se ne
može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.


Koordinator projekta i administrator rubrike je stručna suradnica knjižničarka Stojanka Lesički.

Održivu modu furaj, planetu čuvaj – crtić 8. a

30. 9. 2024.

 

Jeste li kada razmišljali koliko odjeće kupujete, a onda je jednom ili dva puta odjenete? Mi smo o tome počeli razmišljati za vrijeme radionice koju je za nas učenike 8. a u petak (27. 9.) održala Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica Škole animiranog filma Čakovec (ŠAF Čakovec). Ona nas je učila kako se priprema animirani film u tehnici stop animacije, a naši likovi bili su etikete. Više u školskom digitalnom listu KLINČEK.

 

Na radionici o održivosti učili i o brzoj modi

30. 9. 2024.

Da svatko, pa čak i mi djeca, može pridonijeti da naš planet bude manje zagađen, da živimo ekonomičnije i u boljem društvu učili smo na radionici “Održivost što je  to i zašto je važna?” Radionica za nas učenika 6. b održana je u četvrtak 26. 9, a za učenike 6. a bila je 23. 9.

Više u školskom digitalnom listu na KLINČEK.

Novom Erasmus+ projektu u fokusu su brza i održiva moda

 29. 9. 2024.

 Učenici će neke činjenice o modi doznati i na mobilnostima u Francusku i Italiju

Brza i održiva moda bit će teme  našeg ovogodišnje Erasmus+ projekta. Cilj projekta jest  ukazati na to da je je masovna proizvodnja odjeće značajna opasnost za naš planet, a ona proizvedena od jeftinih sintetičkih materijala i za  naše zdravlje. Tijekom projekta učenici će imati priliku učiti o vrstama prirodnih i umjetnih materijala, o etiketama na odjeći i njihovoj važnosti te o mogućnostima održivijeg postupanja s odjećom.

Da bismo ostvarili ciljeve projekta planirane se brojne aktivnosti. Započet ćemo s anketom o razumijevanju pojma brze i održive mode, radionicama o tome što je održivost općenito, planirana je i radionica na kojoj će učenici učiti o razlikama između prirodnih i sintetičkih materijala. Šestaši će posjeti tvrtku Humana nova koja se bavi recikliranjem odjeće, a planirane su i radionice na kojima će učenici učiti kako sašiti gumb ili nešto zakrpati.

Na radionici recikliranja učenici će  neki odjevni predmet koji  više ne upotrebljavaju “pretvoriti” u neki drugi upotrebni predmet, a jedan osmi razred imat će priliku sudjelovati na  radionici “Teta etiketa”. U školi će biti organizirana   razmjena odjeće, a učenici će imati prilike razgovarati i  s dizajnerom  održive mode.

Neke od činjenica o brzoj i održivoj modi učenici će doznati i na mobilnostima u Francusku (3. 11. – 9. 11. 2024.) i Italiju (11. – 17. 5. 2025.), a neki će učenici imati priliku sudjelovati i u eTwinning projektu kojem će na engleskom jeziku surađivati s vršnjacima iz još 5 škola. Tema njihove suradnje također će biti brza i održiva moda.

Neki od konkretnih materijalnih rezultata projekta bit će animirani film u kojem glavnu ulogu imaju etikete odjevnih predmeta, kratki dokumentarni film te radijska emisija i novinarski članci s temama o brzoj i održivoj modi.

Sastavni dio ovogodišnjeg Erasmus+ projekta bit će i četiri mobilnosti učitelja. Oni će imati priliku pohađati neki od strukturiranih tečajeva koji se bave nekom od tema koje bi mogle doprinijeti ostvarivanju školskog Erasmus+ plana. Za provođenje ovogodišnjeg projekta Agencija za mobilnost odobrila nam je 28.211,00 EUR.

Skip to content