2012-10-18 09:50:02

Aditivi utječu na porast alergija kod djece

Aktivnosti knjižnice

Svjetski dan hrane

Bolje je jesti „domaću maminu hranu“ jer industrijska je hrana prepuna aditiva (kemijskih tvari na deklaracijama označenih oznakom E),  koje proizvođači rado dodaju u hranu da bi ona izgledom bila primamljivija, ali i da bi imala duži rok trajanja.  

 

Poručili su to   četvrtašima Karlo Črnec i Kristijan Mikec, učenici 6. a, koji  su u  povodu Svjetskog dana hrane  predstavili  svoje istraživanje o hrani i gladi. Istaknuli su i  da proizvođači hrani dodaju  različite aditive kako bi  mogli koristiti  manje kvalitetne namirnice, pa to pojeftinjuje proizvodnju. Proizvođači aditive zato rado koriste, ali istraživanja su pokazala, napomenuli su Karlo i Kristijan, da aditivi utječu na porast alergija i hiperaktivnost kod djece, pa čak i neke metaboličke i tumorske bolesti.

Šestaši su četvrtašima su preporučili i da svakako doručkuju jer izbjegavanje ovog važnog obroka uzrokuje pospanost, neraspoloženost, slabiji imunitet, pa čak i probleme s viškom kilograma.

/Veronika Puškar, 7.c /


Osnovna škola Sveti Petar Orehovec